Tehtäviä koululaisille

Etusivu > Tule meille > Kouluille ja päiväkodeille > Tehtäviä koululaisille


 

Tehtäviä Yhteenkietoutuneet maailmat -näyttelyyn

Yhteenkietoutuneet maailmat -näyttelyyn on tuotettu erilaisia tehtäviä eri ikäisille oppijoille. Osa tehtävistä on tarkoitettu opettajan hyödynnettäväksi ryhmän kanssa itsenäisellä näyttelyvierailulla. Osaa tehtävistä voi käyttää itsenäisenä tehtävänantona oppilaille omatoimisen näyttelyvierailun tukena.

Voit tutustua tehtäviin ikäryhmittäin täällä.


Myyrmäen katutaidekierroksen tehtävät

Olemme valmistelleet katutaidekierroksen yhteyteen kaksi erilaista tehtävää, joiden kuvaukset löydät alta. Tehtäviin liittyy ikäsuositus, mutta se on vain suuntaa-antava. Suosittelemme lukemaan tehtävät läpi ja valitsemaan omalle ryhmällesi sopivan tehtävän.

Tehtävä 1: “Oppia ikä kaikki” oman luokan seinälle

“Oppia ikä kaikki” oman luokan seinälle. Tehtävä sopii 3.-luokkalaisille ja vanhemmille, sekä oppilaille, jotka nauttivat tarkasta värittämisestä.

Tehtävä 2: Yhteinen seinämaalaus luokan seinälle

Yhteinen seinämaalaus luokan seinälle. Tehtävä sopii pienille lapsille, esiopetukseen ja 1.-2-luokkalaisille. Tehtävä sopii myös oppilaille, jotka eivät arastele suurien linjojen piirtämistä.


"Oppia ikä kaikki" oman luokan seinälle

Artsin tehtävässä väritetään ja kootaan oman luokan seinälle pienennös Jesse Pasasen ja Jukka Peltosaaren Live and Learn - Oppia ikä kaikki -seinämaalauksesta. Alkuperäinen teos löytyy osoitteesta Vaskivuorentie 22.

Suuria seinämaalauksia varten taiteilijat tekevät ensin pienen kuvan, joka suurennetaan ison seinän kokoiseksi. Suurennus tapahtuu esimerkiksi ruuduttamalla. Pieni kuva jaetaan ruutuihin, samoin iso seinä jaetaan ruutuihin. Jokaiseen ison seinän ruutuun jäljennetään pienen kuvan ruudun osa. Näin saadaan suurennettua pieni kuva suoraan isommaksi. Tällä tavalla myös suuri kuva on mahdollista pienentää.

Artsin materiaalissa Live and Learn - Oppia ikä kaikki teos on jaettu valmiiksi 30 samankokoiseen ruutuun, joissa kuva on mustavalkoisena. Jokainen ruutu on numeroitu ja omalla paperillaan. Jos tulostat ruudut A3 -koossa, kokonaisteoksen leveydeksi tulee noin 270 cm ja korkeudeksi noin 51 cm. Jos tulostat ruudut A4-koossa, kokonaisteoksen leveys on noin 190 cm ja korkeus 36 cm.

Ohjeet:

  • Tulosta materiaali haluamassasi koossa. Materiaalin voi ladata alla olevan laatikon kautta. Tiedostossa on 32 sivua ja se on pdf-muodossa.

  • Jaa ruudut värittäjien kesken. Joissain ruuduissa on enemmän yksityiskohtia kuin toisissa.

  • Värittäkää ruudut. Voitte värittää varmuuden vuoksi ruudun ulkoreunojen yli.

  • Leikkaa ruudut irti paperista ruudun ulkoreunoja pitkin. Huom! Merkitse vaikka kuvan takapuolelle värittämäsi ruudun numero, tämä auttaa kokoamisessa

  • Kokoa teos: kiinnitä ruudut yhteen esimerkiksi teippaamalla takapuolelta.

  • Tee teokselle teoskyltti, jossa kerrotaan alkuperäisen teoksen taiteilijat ja teoksen nimi. Kerro teoskyltissä myös, kuka on tehnyt siitä uuden version. Mikäli mahdollista, lähetä kuva uudesta versiosta eeva.hytonen[a]vantaa.fi .


Yhteinen seinämaalaus luokan seinälle

Tehtävä sopii pienille lapsille, esiopetukseen ja 1.-2-luokkalaisille. Tehtävä sopii myös oppilaille, jotka eivät arastele suurien linjojen piirtämistä.
Lataa tarkemmat ohjeet oheisen laatikon kautta.


Vastavuoroisuuksia -vaakuna

Artsin taidetyöpajan ohjeilla voit askarrella kotona tai koulussa Vastavuoroisuus -vaakunan, jonka avulla voit pohtia itselle tärkeitä arvoja ja sitä, miten niistä voi viestiä myös muille. Voit katsoa ohjeet videolta tai lukea ohjeet klikkaamalla “Vaakuna OHJEET” -laatikkoa. Tehtävä sopii 3.lk. ja vanhemmille taideaskartelijoille.


Vastavuoroisuuksia -taikasauva

Artsin taidetyöpajan ohjeilla voit askarrella kotona tai koulussa Vastavuoroisuus -taikasauvan, jonka avulla voi taikoa maailmaan lisää ystävyyttä ja toisten huomioimista. Voit katsoa ohjeet videolta tai lukea ohjeet klikkaamalla “Taikasauva OHJEET” -laatikkoa. Tehtävä sopii 1.-2.lk. ja vanhemmille taideaskartelijoille.


Maapalloa ei pelata!

Pohdintatehtävä maapallon tilasta kiinnostuneille

Muodosta pintaan 18.9.2020-17.1.2021

Maapalloa ei pelata! on pelimuotoinen pohdintatehtävä koululaisille ja kaikille muille, joita kiinnostaa maapallomme tulevaisuus. Pelin avulla on helppo tutustua Muodosta pintaan -näyttelyn kestävän kehityksen teemoihin, mutta sitä voidaan käyttää myös itsenäisenä oppimateriaalina. Peliä voidaan pelata yksin tai ryhmissä.

Materiaali on tuotettu osaksi Muodosta pintaan -näyttelyä yhteistyössä Cultura -säätiön alumnien Georgy Ufimtsevin, Olesya Khusnimardanovan ja Iana Dubovskaian kanssa.

Voit ladata ja tulostaa ohjeet pdf-muodossa klikkaamalla alla olevaa laatikkoa.

Peliä voidaan pelata ilman museovierailua. Aineistopaketin lopusta löydät kuvia taideteoksista, jotka ovat mukana Muodosta pintaan -näyttelyssä.