Timeout / Galleri K, Dickursby

 Etusivu > Utställningar > Galleri K, Dickursby > Timeout


 

Timeout 9.3.-29.5.2022

Utställningens verk behandlar idrott, rörelse och rörlighet. Temat granskas både ur dagens synvinkel samt äldre verk. Konst och idrott uppfattas ofta som om de vore distanserade från varandra eller varandras motsatser. Såväl under historiens gång som idag finner man ändå rikligt med beröringspunkter mellan dem. Trots detta är idrotten idag som motiv i bildkonsten sällsynt, till och med överraskande. I utställningen granskar konstnärerna idrotten som evenemang, objekt eller form genom vilken tingen kan behandlas.  

Kari Piippo: Studsning 2001. Bild Museokuva.

Bildkonsten och idrotten, de system, institutioner och sociala strukturer som finns kring dem, baserar sig på tänkandet i dagens västerländska kultur. Dessa strukturer har fått den form de har idag för bara ungefär ett par hundra år sedan. I många avseenden påminner deras uppkomsthistorier om varandra.

Under historiens gång har bildkonsten och sporten emellertid visat sig ha många beröringspunkter, så också idag. Medan man i antikens Grekland med hjälp av skulpturer föreställande idrottande ynglingars kroppar strävade till att avbilda de perfekta proportionerna, kan idrotten som tema i nutidskonsten vara ett sätt att behandla till exempel politiken, som i Martta Tuomaalas verk FinnCycling-Soumi-Perkele! Vol. 2.

Både i Alina Sinivaaras och Martta Tuomaalas verk är konstnären själv mycket konkret närvarande. I Sinivaaras målningar genom de dynamiska, medryckande penseldragen, beskrivningen av rörelse och de expressiva färgerna. I Tuomaalas videoinstallation kan betraktaren delta i en lektion i spinning som dras av konstnären själv. I verken är konstnären och därmed betraktaren inte endast en observatör av ett idrottsevenemang utan en viktig del av verkets utformning.

Laila Pullinen har i sina verk förenat konsten och idrotten genom att jämföra antika hjältar med internationellt framgångsrika finländska idrottare. Med i utställningen finns tre verk av Pullinen, i vilka hon drar en parallell mellan kulstötaren Arsi Harju och den mytologiske Herakles.

På utställningen visas verk ur Vanda konstmuseums samling av följande konstnärer: Eero Eirto, Juhana Blomstedt, Kari Piippo, Laila Pullinen, Risto Vilhunen, Antti Vuori och Sven-Olof Westerlund. Förutom samlingsverken ser vi på utställningen också en videoinstallation av Martta Tuomaala samt målningar av Alina Sinivaara.

Laila Pullinens bronsskulptur Harju / Herakles som hör till utställningshelheten visas i foajén till Vanda stadshus som ligger bredvid Galleria K. Verket kan ses under stadshusets öppethållningstider.


Galleri K, Dickursby

Galleri K är Vanda konstmuseum Artsis och Vanda konstnärsföreningens gemensamma utställningslokal intill Vanda stadshus i Dickursby.

Hälften av Galleri K:s utställningar produceras av konstnärsförbundet och hälften av konstmuseet. Byggnaden har tidigare fungerat som Vandas huvudbibliotek. Vanda Konstnärsförening driver även en konstuthyrningsateljé i anslutning till Galleri K, med verk av föreningens medlemskonstnärer.

Mera information om Galleri K:s utställningar och öppettider hittar du på Vanda Konstnärsförbunds hemsida (på finska).

Adress och öppettider

Gallerie K
Asematie 7, 01300 Vanda

Öppet ons 12–18, tor, fre 11–17, lör, sön 12–16.

Varmt välkommen – fritt inträde!