Näyttely on päättynyt
Suomi Finland 101
Etusivu > Näyttelyt > Menneet näyttelyt > Suomi Finland 101
Vantaan taidemuseo Artsi 30.8.2018-13.1.2019
Suomi on tarina. Se on fiktiivinen kertomus, jota on kirjoitettu uusiksi yli sata vuotta. Tunnemme hyvin tarinan käänteet, mutta ketkä tarinan ovat kirjoittaneet? Miksi juuri heidät valittiin kirjoittajiksi? Ja miten tarina kirjoitettiin: mitä jätettiin kertomatta, ja mitä korostettiin? Kenen etuja nämä tarinat ovat palvelleet? Suomi Finland 101 -näyttely esittelee taiteilijoita, jotka purkavat auki satayksivuotiaan Suomen ja sen taiteen taakse piilotettuja valtarakenteita.
Näyttelyssä ovat mukana mm. Adel Abidin, Jenni Laiti / Suohpanterror, Niillas Holmberg ja Outi Pieski, Baran Caginli,Signe Hammarsten-Jansson, Tove Jansson, Minna Henriksson, Pilvi Takala, Dzamil Kamanger, Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, Kalle Hamm, Bita Razavi, Petra Isoniemi, Kalevi Helvetti, Matti Rauhaniemi ja Warda Ahmed.
Baran Çağinlin teokset kertovat rakennetun ympäristön utopiasta ja tragediasta
Turkissa syntynyt kurditaiteilija Baran Çağinli rakentaa "The Cities Beneath Our Feet" -yhteisötaideteoksen näyttelyn aikana työpajoissa yhdessä vantaalaisten nuorten kanssa. Veistostyöpajassa rakennetaan savesta taloja ja rakennuksia, ideana rakentaa yhteinen ja paras mahdollinen kaupunki kaikkien osallistuneiden kesken. Eri maista, kaupungeista ja kulttuureista tulevat nuoret muovaavat talonsa omien kokemuksiensa ja mielikuviensa perusteella. Lopputuloksena syntyy utopistinen savikaupunki, joka edustaa monikulttuurista yhtenäisyyttä ja havainnollistaa eri kansalaisuuksien kokemuksia kodista ja kulttuurista.
Toisella puolella näyttelytilaa on esillä Baran Çağinlin veistosinstallaatio "No Man's Land", joka kuvaa taiteilijan omia kokemuksia kodista ja kulttuurista samaan tapaan kuin "The Cities Beneath Our Feet" -teos. "No Man's Land" esittää kuitenkin utopian sijaan traagisen näkökulman sodan hävittämästä kaupungista; pienoismallin ihmisen aiheuttamasta tuhosta, jonka keskelle katsoja voi kävellä.
Garm: terävää satiiria ja poliittisia pilakuvia 1923–1953
Suomi Finland 101 -näyttelyssä esillä on materiaalia, joka esittelee Garm-lehteä sekä Tove Janssonin ja Signe Hammarsten Janssonin siihen tekemiä kuvituksia. Garm oli vuosina 1923–1953 Helsingissä ilmestynyt ruotsinkielinen poliittinen, kirjallinen ja kulttuurinen pilalehti, jonka perusti toimittaja Henry Rein (1884–1953). Esillä on Garm-lehtiä ja alkuperäisiä karikatyyripiirroksia. Kuvitukset kertovat siitä, miten myös kuva voi ottaa kantaa vallitsevaan poliittiseen tilanteeseen.
Tove Janssonin ja hänen äitinsä Signe Hammarsten-Janssonin Garm-lehden kuvitukset valottavat aikakauden historiaa ja ottavat kantaa vallalla olleeseen poliittiseen tilanteeseen. Teokset on lainattu Vantaan taidemuseo Artsiin yksityisiltä keräilijöiltä.