Näyttely on päättynyt

Kuvanvapaus

Etusivu > Näyttelyt > Menneet näyttelyt > Kuvanvapaus 


 

Vantaan taidemuseo Artsi 2.6.-15.8.2020

Mihin kuvan vapaus rajoittuu? Koskevatko sananvapauden säännöt myös kuvia? Vantaan taidemuseo Artsin näyttely tutkii sananvapauden käsitettä ja sen ilmenemistä kuvien maailmassa, eli sitä miten kuvien kautta voi käsitellä vaikeitakin yhteiskunnallisia asioita. Esillä on teoksia nuoren polven kuvittajilta ja sarjakuvataiteilijoilta, joiden työssä yhteiskunnalliset ilmiöt ovat viime vuosina olleet polttopisteessä. Näyttelyn taiteilijoiden teoksissa linkittyvät teemat, aiheet ja henkilöt, jotka näyttävät miten ajankohtaisesta ja yhteiskunnan rakenteita läpäisevästä aiheesta on kysymys.

Lupta Femeilor -projektin nimi on romaniaa ja tarkoittaa naisten taistelua. Kuva: Timo Lahtinen 2020

Lupta Femeilor -projektin nimi on romaniaa ja tarkoittaa naisten taistelua. Kuva: Timo Lahtinen 2020

 
 

”Meillä on ilo saada näyttelyyn mukaan sarjakuvataiteilija Ville Rannan kuuluisa pilakuva kaupunginvaltuutettu Junes Lokan ja toimittaja Johanna Vehkoon oikeudenkäynnistä. Ville Ranta huutokauppasi piirtämänsä kuvan sosiaalisessa mediassa kattaakseen myyntivoitolla osan Vehkoon oikeudenkäyntikuluista. Teoksen on näyttelyyn ystävällisesti lainannut Journalistiliitto”, kertoo kuraattori Jean Ramsay.

Muita yhteiskunnallisia sarjakuvataiteilijoita näyttelyssä ovat Emmi Nieminen ja Hannele Richert. Sarjakuvan ja perinteisemmän taiteen rajapinnalle sijoittuu norjalainen Karstein Volle, joka tekee kuvituksia Le Monde Diplomatiqué -lehdelle ja Into-kustannukselle.  Vantaan taidemuseon kokoelmataiteilija Tuomas Tiainen toteuttaa näyttelyyn sarjan ennennäkemättömiä teoksia.

Septic Freebies (yksityiskohta), Tuomas Tiainen (2020). Kuva: Timo Lahtinen 2020

Septic Freebies (yksityiskohta), Tuomas Tiainen (2020). Kuva: Timo Lahtinen 2020

 
 

Kuvallisen ilmaisun vapautta pohtii myös Lupta Femeilor -työryhmä (Dima Elena, Ioana Silion, Gina Stanescu, Gabriela Bancuta, Rodica Izabella, Dinu Mariana, Maria Caldarar, tuottaja Anna Miettinen ja taiteilija Katriina Haikala). Mukana näyttelyssä on ryhmän kokoama valokuva- ja videoinstallaatio. Haikala antoi romaninaisille kameran, jolla dokumentoida päivittäistä elämäänsä. Kokonaisuuteen liittyvät Haikalan tekemät haastattelut ja naisten muotokuvat.

Näyttelyssä on mukana myös Riihimäen Taiteiden yönä 23.8.2019 graffititaiteilijan purkutalon ulkoseinään luvallisesti maalama graffititeos, joka esittää Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia ampumassa itseään päähän. Riihimäen taiteiden yön järjestäjät sallivat potentiaalisesti ristiriitaisen aiheen, sillä he eivät halunneet sensuroida taiteilijoiden vapauksia - kantaaottavuus on kuitenkin yksi graffitin ja katutaiteen keskeisiä periaatteita. Teos herätti kiivasta keskustelua sosiaalisessa mediassa ja kuvaa ei esimerkiksi pidetty lapsille sopivana. Taiteilija puolustautui selittäen halunneensa ottaa kantaa Trumpin ulkomaalaisvastaiseen politiikkaan ja Yhdysvaltojen löyhiin aselakeihin. Samoista syistä Trump on suosittu kestoaihe myös Karstein Vollen ja Ville Rannan teoksissa.

Hävetkää! (yksityiskohta), Hende & Deos (2016).  Kuva: Timo Lahtinen 2020

Hävetkää! (yksityiskohta), Hende & Deos (2016). Kuva: Timo Lahtinen 2020

 
 

Riihimäen Trump on irrotettu alkuperäisestä sijoituspaikastaan ja siirretty dokumentoitavaksi Artsiin. Graffititeoksen dokumentointi koskee varsinaista teosta, mutta myös sen ympärille syntynyttä keskustelua taiteen kantaaottavuudesta, sensuurista ja taiteilijan vapaudesta. Samalla kokonaisuuden dokumentointi on osa suomalaisen graffitikentän ilmiöiden tallentamista. Riihimäen Trumpia ei olla liittämässä Vantaan taidemuseo Artsin kokoelmiin muilta osin kuin dokumentoinnin kautta”, kertoo museon päällikkö Anna Hjorth-Röntynen.

Riihimäen Trumpin rinnalla näyttelyssä on esillä osa teoksesta Hävetkää!, joka herätti samankaltaista julkista huomiota alkuvuodesta 2016. Hävetkää! on myyrmäkeläisten graffititaiteilijoiden Henden ja Deoksen vaneriseen työmaa-aitaan maalaama, vantaalaisia urheilupäättäjiä kritisoinut graffitimaalaus. Huonokuntoinen Hävetkää! on liitetty osaksi Vantaan taidemuseon kokoelmaa. Teos on aika- ja paikkasidonnainen, yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyvä graffiti, jota ei tekovaiheessa suunniteltu pysyväksi tai materiaaleiltaan kestäväksi. Artsi on kuitenkin tallettanut graffitiin liittyvän historian ja alkuperäiset kuvat teoksesta.


Tutustu näyttelyyn